2014 рік був «чорним роком» для європейської безпеки, але НАТО в змозі реагувати на зміни, як заявив Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг під час презентації свого Річного звіту в п'ятницю 30 січня 2015 року. Пан Столтенберг зазначив, що насильницький екстремізм біля південних кордонів НАТО розпалює тероризм в країнах союзників, а дії Росії дестабілізують східну частину України. «Річний звіт показує, що ми пристосовуємось до реагування на ці проблеми і зміцнюємо НАТО», сказав пан Столтенберг. Він також додав, що План дій щодо підвищення готовності, погоджений на самміті в Уельсі, в даний час впроваджується: «Це буде найбільше зміцнення нашої колективної оборони з часу закінчення холодної війни».

Генеральний секретар заявив, що НАТО залишається найсильнішим військовим альянсом у світі, але, щоб відповісти на нові виклики, союзники повинні витрачати більше і ефективніше, як це було погоджено лідерами союзників на самміті в Уельсі у вересні 2014 року. «Минулого року ми зробили важливу заяву щодо припинення скорочення витрат на оборону, забезпечення використання 2% від ВВП на оборону протягом десяти років і більш ефективних витрат. Ми побачили деякі кроки в правильному напрямку, однак попереду у нас ще довгий шлях», – сказав Генеральний секретар.

У річному звіті мова йде про досягнення НАТО в минулому році і про те, які проблеми доведеться вирішувати далі. Особлива увага приділяється ролі НАТО в Афганістані, завершенню місії МССБ в країні під керівництвом НАТО і початок нової місії «Рішуча підтримка», мета якої навчати, консультувати та допомагати афганським національним силам безпеки. «Сьогодні безпека Афганістану повністю залежить від афганців. Хоча багато проблем ще залишається, проте ми сповнені рішучості надавати підтримку Афганістану і надалі», – пише Генеральний секретар у вступі до звіту.

Первая в Украине социальная сеть о НАТО

Проект НАТО-КВЕСТ это первая в Украине социальная сеть для молодежи с проеворопейскими взглядами, с интегрированной системой квестов о НАТО, с начислением баллов и призовой системой для наиболее активных участников.

Присоединяйтесь к нам прямо сейчас.

Войти в клуб